För resor till platser såsom bland annat Australien, USA, Indien, Sri Lanka och Kuba ingår några extra steg för att kunna ge dig av, och mer specifikt syftar vi på att ha ett turistvisum. Detta tydliggör att du enbart reser till dessa länder som turist på semester och att du kommer att återvända till Sverige inom 60 dagar snarare än att stanna där permanent. Trots det extra steget av att ansöka om ett visum är processen ganska enkel, och det går relativt snabbt att få ditt visum, så kika på hur processen går till nedan!

Processen av att ansöka

Det lättaste sättet att få ett visum är att bege dig till en visumansökningsplattform: med andra ord en sajt där du har möjligheten att fylla i ett ansökningsformulär. I din visumansökan för Kuba skriver du in dina kontaktuppgifter och inkluderar även hela ditt namn.

Vilka dokument och vilken information som ska ingå beror delvist på vilket land du åker till och var ditt ursprungsland ligger. När du exempelvis reser till en plats inom Schengenland såsom Norge, Finland, Tyskland och Spanien behövs det inte något visum alls. Om du å andra sidan ska ge dig av till länder utanför detta område kan det mycket väl bli så att du måste skicka in en visumansökan med ytterligare information än bara kontaktuppgifter och ditt namn.

När formuläret har fyllts i, när du har korrekturläst allting och när du har betalat visumavgifterna skickas ansökan iväg. Du får ett bekräftelsemejl att allting är klappat och klart, och när din ansökan har kontrollerats blir den antingen nekad eller beviljad. Om ansökan beviljas får du ditt elektroniska visum via mejl.

Krav för att få ett visum till just Kuba

Vi nämnde ovan att det ibland krävs lite mer än ett namn och kontaktuppgifter, så vad krävs egentligen för att få ett visum till Kuba? Här behöver du bland annat uppvisa ett giltigt pass, och utgångsdatumet ska inte vara tidigare än i alla fall två månader bort. Du ska även uppvisa flygbiljetterna både till Kuba och tillbaka hem. Ditt boende under den första natten ska även ett hotell, en kryssning eller ett privat B&B boka.

När allt detta är klart finns det inga ytterligare dokument som krävs, och när allt är sagt och gjort är det därför inte särskilt besvärligt att ansöka om ett visum. Ta tjuren vid hornen och få det gjort tidigt så att du kan njuta av din resa till Kuba på ett avkopplande vis!