En rullstol är ett passande hjälpmedel för dig med funktionshinder som är i behov av ett enkelt sätt att ta dig fram på. Det finns många rullstolssorter att kika närmare på, och de finns i en lång rad prisklasser, viktklasser, material och designs. Det som många dock har funderingar kring är om det är möjligt att resa i en rullstol, och hur smidigt detta blir beror delvist på vilken rullstol du väljer. Fortsätt att läsa för att få reda på mer kring hur du på bästa sätt reser med din blivande rullstol.

 

Avtagbara delar och hopfällbarhet

 

Det första som avgör huruvida det blir lätt eller inte att resa med en rullstol är hur många avtagbara delar det finns. Vissa rullstolar har bakhjul som snabbt kan avlägsnas utan att du behöver dra nytta av verktyg, och dessa kan väga sammanlagt 4 kg, så visst försvinner både vikt och storlek när dessa tas av. Resultatet blir att rullstolen lättare kan lastas in i bilen.

 

Det är dock inte bara bakhjulen som ofta kan avlägsnas, utan också benstöden. Detta ser vanligtvis till så att 2 kg försvinner från rullstolens totala vikt, vilket bidrar till den enkla förvaringen och transporten. För att utan problem få in rullstolen i bilens bagageutrymme kan den dessutom med största sannolikhet fällas ihop. Så länge din bil inte är alltför liten kommer den därför inte att ha några problem att transportera din rullstol.

 

Vikten på rullstolen kan spela roll

 

Utöver hopfällbarheten och avtagbara delar kan rullstolens vikt ha mycket att göra med hur lätt eller svår den är att lasta in i bilen. När du väl sitter i rullstolen och ska rulla den framåt känner du ingen skillnad oavsett hur lättviktig eller tung rullstolen är, men när den ska bäras upp kan det bli kämpigt om rullstolen väger för mycket.

 

På den lite lättare sidan har du rullstolar som väger 15 kg, och på den lite tyngre sidan har du rullstolarna med en vikt på 20 kg. För att kunna resa i rullstol på ett sätt som är så smidigt som möjligt kan det därför vara gynnsamt att specifikt vända dig till en rullstol som inte väger särskilt mycket. I slutändan är det dock upp till dig vad du föredrar, och så länge bilen är stor nog kommer det oavsett vad att bli relativt lätt att resa med rullstol.